Domov » Sredica » Sredica številka 4 – december 2015

Sredica številka 4 – december 2015

Helena Srnec, odgovorna urednica

  1. septembra smo vstopili v koledarsko jesen, ki nas je prijetno pobožala s krasnimi barvami in precej visokimi temperaturami. Jesen je krasen čas, ki ga lahko preživimo ob idiličnih sprehodih po obarvanem gozdu, morebiti smo srečali tudi kakšnega jurčka, lisičko …

Novembra so se zvrstila vinska slavja v čast sv. Martinu in kot zahvala za pridelek. Že stari Grki so se po obiranju grozdja poklonili Bakhu, bogu vina, pri nas pa slavimo sv. Martina. In 11. novembra se vsako leto mošt spremeni v mlado vino. Po ljudskem reku je martinovo »jesenski pust«. Kostanji, pitane goske, ki simbolizirajo obilje ob pospravljeni letini, rdeče zelje, potice, glasba, veselje … je le nekaj pisanih besed, ki so obeležile novembrsko praznovanje.
In kot se je mesec november iztekal, so najmlajši in nekateri starejši, ki jih pogled na lučke in okraske še zmerom razveseli, začeli z izdelavo adventnih venčkov, na katerih smo to nedeljo prižgali zadnjo, četrto svečko. Adventni čas, čas duhovne priprave na božič, na sveti večer, čas, ki je namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda oziroma rojstva, je praznik in veselje ob novorojenem, pomeni pa tudi veselje ob novem življenju in simbolično nagovarja tudi k radosti nad lastnim življenjem.
Novo leto je pred vrati. Liste želja za naslednje leto so spisane. Sledi odgovor samemu sebi, če ste se držali lanskoletnih zaobljub, dobrih in solidarnih dejanj, človečnosti … Nimamo vsi te sreče, da smo ob teh prazničnih dneh v toplem domu, obkroženi z najbližjimi, ob obloženih mizah … Naj bo ena vaših letošnjih zaobljub tudi zaobljuba živeti v miru s samim seboj in v spoštovanju do sočloveka.

Dragi soobčani, vse dobro v novem letu vam želi uredniški odbor Sredice.