Domov » Sredica » Sredica številka 2 – junij 2016

Sredica številka 2 – junij 2016

Dvignimo Središče v kulturno-prosvetnem oziru

 Ljudje, vajeni dela in tudi ustvarjanja, ne morejo mirovati, zato izživljajo svoje sile in moči v kulturnem delu, ki se odraža bodisi v telovadbi, pri igrah, v branju knjig in še čem, sem pred kratkim prebrala v enem starejših časopisov … Trenutno namreč veliko brskam po arhivih, kajti pripravljam biografijo velikega sokrajana Martina Kojca.
Središče je izredno bogato z miselnostjo in delom, ki so nam ga zapustili predniki, in prav je, da tudi mi počastimo in obelodanimo njihov trud. Kojčeve knjige so dosegle v tujini več kot 50 ponatisov, prvi izvod je izšel v samozaložbi leta 1935 v Središču ob Dravi. Lahko smo ponosni!
Meseca aprila so se zvrstili dogodki ob občinskem prazniku, pa tudi drugih dogodkov je bilo veliko. Veseli smo lahko, da imamo v naši občini mlade ljudi, ki se trudijo, da nam pokažejo širino sveta, in tukaj bi se rada zahvalila DLUK-u in Patriciji Rajh, ki nas je popeljala na Šrilanko ter nam predstavila svojo življenjsko izkušnjo. Druga zahvala gre Katjuši Kosovel, ki je predstavila svoj pesniški prvenec ravno v našem kraju, kajti življenje jo je popeljalo na drugo stran Slovenije, na Primorsko, in hvaležna je, da je lahko predstavitev potekala v kraju, kjer se počuti kot doma. Tretja zahvala pa gre vsem soobčanom, ki mi prijazno pomagate ob odkrivanju naše zgodovine, naših ljudi, ko vam potrkam na vrata. Hvala!
In prišli smo do poletja. Šolarji si bodo spočili in nabrali moči za novo šolsko leto, starši bodo izkoristili dopust in tako bodo več časa lahko preživeli s svojimi družinami, spet drugi bomo vztrajno brskali po kakšnih arhivih …
Dragi soobčani, užijte poletje in zadajte si, da v prihajajočih poletnih mesecih preživite čim več časa kvalitetno, torej, da pomagate komu, ki mu je pomoč potrebna, da se pogovorite s kom, ki mu bo prijazna beseda polepšala dan, da spustite otroka v sebi na plan in z iskrico v očeh ter s toplim srcem preživite te sončne dneve.

Helena Srnec, odgovorna urednica