Domov » Dogodki in novice » Dan odprtih vrat oljarne Središče

Dan odprtih vrat oljarne Središče

V soboto 10.09. so ob lepem, sončnem dnevu zaključili že 14. tradicionalni praznik buč ali dan odprtih vrat Oljarne Središče.

Svečano se je odprla prenovljena trgovina, trak je prerezala direktorica Sonja Krabonja, z vodjo trgovine Metko Kvar, ob prisotnosti bivšega direktorja g. Franca Krabonja in sedanjega izvršnega direktorja Jeruzalem Ormož SAT d.d. g. Marka Plohl, vso dogajanje pa je polepšala središka Godba na pihala z mažuretkami iz Nedelišća (Hrvaške).
Ob izjemno velikem obisku, se je zvrstila pestra zabavna in kulturna prireditev, v kateri so nastopile (Ljudske pevke Obrež, Pevsko društvo Jua, obiskala nas je nova kogovska kraljica  Anja Kocjan , zapeli so »Kogovski dečki«, predstavili so se učenci O.Š. Središče ter zapeli in zaplesali KD Predgrad iz Kočevja). Čez dan pa so bili na razpolago kočijaži, ki so obiskovalce popeljali po občini Središče in starodobni traktorji Steyr, ki so prav tako neprenehoma  vozili.
Sledile so pestre animacije otrok, ki so jih izvedle animatorke iz Slovenske Bistrice,  zaključile  so se s kolom sreče. Največ sreče je tokrat imela Larisa Maček  iz Središča, ki bo od zdaj televizijo spremljala na velikem Sony TV.
Petnajst ekip se je pomerilo v kuhanju bučnega golaža, najboljše ocenjena je bila ekipa :
SŠGT iz Radencev, 2. PGD Obrež , 3. DŠR Grabanice iz Nedelišća (Hrvaška), vse ostale ekipe so četrte , saj so vsi golaži bili odlični in so hitro pošli. Komisija je bila v sestavi ga. Metka Lešničar (učiteljica na OŠ. Ormož), Zdenka Mesarič (učiteljica na SŠGT Radenci ), Branko Perko (vodja kuhinje v O.Š. Nedelišće), Franc Špegel (predsednik TZ Velenje).
Člani in članice TD Središča so postavili bogato razstavo jedi iz bučnic, buč in olja. Pridružila se je domača slaščičarna Rupert in Pekarna Prosnik. Na stojnici so razstavljene jedi tudi ponudili obiskovalcem. Sodelovali so člani KD Bukovci, ki so pripravili odličen pražen krompir z bučnim oljem , TD Mislinja nas je razvajalo s praženimi lisičkami, TD Selnica ob Dravi z »jabolčnimi štrudli«, pravzaprav pa ni bilo stojnice, ki ne bi nekaj ponudila.

V upanju, da se vidimo na enako uspešni 15. prireditvi Praznik buč v septembru leta 2017–lep pozdrav.

Dragica Florjanič

Vir: Radio Prlek