Domov » Sredica » Sredica številka 4 – december 2016

Sredica številka 4 – december 2016

Včasih je zadosti pogled. Včasih je zadosti pozdrav. Spet drugič je potrebnih nekaj spregovorjenih besed, klepet ob domačem čaju ali kuhanem vinu. Včasih je potreben objem, včasih izrečena pohvala. Včasih je potrebno več potrpežljivosti in razumevanja. Vseskozi pa je potrebno tudi spoštovanje. Spoštovanje drugega, drugačnega, enakovrednega, posebnega.
December je čas, ko razmislimo o letu, ki se neizbežno poslavlja. Kaj smo postorili v tem letu dobrega? Smo se držali zaobljub, ki smo si jih zadali? Smo prerasli napačno privzete stereotipe in spremenili napačno zastavljene življenjske nazore? Smo vzgled svojim otrokom ter drugim s svojim bivanjem, delom, odnosom do sveta in življenja?
Da bi življenje posameznika imelo smisel, je potrebno imeti neki ideal. Najsi bo to religiozni, umetniški, znanstveni ali humanitarni. Poudarjajmo pozitivne vrednote družbe, poudarjajmo vrednote solidarnosti in spoštovanja. In december je pravi čas, da se ozremo okrog sebe in vidimo soseda, prijatelja, znanca, ki potrebuje pomoč, in mu jo tudi ponudimo. Bodimo dobri drug z drugim in svet bo lepši, prijaznejši.
Topel in okrašen dom, obložene mize, cimet, klinčki, pomaranče, snežinke, radost, razumevanje, praznovanje, hvaležnost … Vse lahko delimo in tako razpršimo veselje med ljudi.

Vesele božične praznike in vse dobro v letu 2017 vam želi uredniški odbor Sredice.

Helena Srnec, odgovorna urednica