Domov » Sredica » Sredica številka 1 – marec 2017

Sredica številka 1 – marec 2017

Pomlad – »za vse tiste, ki jim nemir v očeh zasije ob prvem pomladnem cvetu«

Zima nam je pokazala svoje zobe z dokaj nizkimi temperaturami in malo snega, bi lahko rekli. Vsi smo nestrpno pričakovali sonca in višjih temperatur, kar se nam je uresničilo meseca februarja, ko so se temperature dvignile, in konec mesecasmo se lahko veselili napustnem karnevalu ob prelepih maskah nastopajočih.
V zgodovini naših slovanskih prednikov je bil pust že od nekdaj pomemben dogodek. Prinesel je namreč pomladno radost in upanje, ki ga je po dolgih in mrzlih dneh človek še kako potreboval.Pri pustu pa ne moremo mimo Kurenta, nekoč, pri starih Slovanih zelo spoštovanega boga. Praznovanje pusta je bil spominski dan starega Kurenta. Posvečen dan mu je bil torek, z bogom Kurentom pa je bila povezana vinska trta in tudi ajda.
Kurentom je uspelo, zimo so odgnali z divjim plesom in glasnim ropotom zvoncev,priklicali so v deželo pomlad, postajalo je vse topleje, zacveteli so zvončki, trobentice, žafrani, vijolice…Prišel je mesec marec, mesec prebujanja narave in tudi ljudi, mesec rojstva tisočerih življenj…Sonce nas sramežljivo boža izza oblakov. Veter se igra z zelenimi listi. Cvetje se bohoti z vonjem in odtenki barv. Med ljudmi zaveje radost…  Ali kot je zapisal Minatti:

»V mladih brezah tiha pomlad,
v mladih brezah gnezdijo sanje
za vse tiste velike in male,
ki še verjejo vanje.

Za vse tiste, ki jim nemir v očeh
zasije ob prvem pomladnem cvetu,
za tiste, ki se srce razboli jim,
ko dež zašumi v marčnem vetru …«

Helena Srnec, odgovorna urednica