Domov » Dogodki in novice » V SREDIŠČU POSEJALI 3091 ZLATIH ZRN ZA NOVO TISOČLETJE

V SREDIŠČU POSEJALI 3091 ZLATIH ZRN ZA NOVO TISOČLETJE

Turistično društvo Središče ob Dravi je v letu 2017 vstopilo v vseslovenski projekt »2000 Zlatih zrn za novo tisočletje«, ki je prvič zaživel jeseni leta 1999 v Babincih, kjer so posejali prvih 2000 pšeničnih zrn, poimenovanih zlata zrna za novo tisočletje. Prireditev v sklopu projekta se seli iz kraja v kraj, letos že osemnajsto leto zapored. Prvo žetev so v Babincih opravili poleti leta 2000, ko so pridelek stehtali in iz najlepšega klasa izluščili zrna ter jih predali naslednjemu organizatorju, ki je prejetim zrnom dodal svojih 2000 zrn in jih posejal za žetev v naslednjem letu. Vsako sedmo leto se projekt ponovno vrne v Babince, med sodelujočimi skupinami pa so se v teh letih spletle trajnejše vezi medsebojnega sodelovanja.

Tako smo torej v letošnjem letu na vrsto prišli tudi Središčani, ki smo svoja zlata zrna posejali v soboto, 9. septembra 2017, na njivi, ki ima obliko buče, pod središko kapelo. Pred setvijo sta nas nagovorila predsednica TD Središče ob Dravi, Dragica Florjanič, in župan občine Središče ob Dravi, Jurij Borko, ter spregovorila o pomembnosti ohranjanja etnoloških običajev. Ob prisotnosti številnih domačinov in gostov sta se sejalka in gospodar pripeljala na kočiji ter opravila ročno setev. Častna občanka, Otilija Kolarič, je pod budnim očesom gospodarja, Dušana Žinka, skrbno posejala vseh 3091 zlatih zrn, da bo pridelek naslednje leto, kar se da večji, gospodar pa je obljubil, da bo skrbno negoval in vzgajal klasje. Svoj blagoslov je podal tudi središki župnik, g. Jože Urbanija.

Prihodnje leto, julija 2018, bomo v času žetve skrbno poželi in očistili pridelek ter izbrali klas, ki bo obrodil največ semen. Zrna bomo natančno prešteli ter jih slavnostno predali v roke naslednjemu organizatorju setve in žetve, in sicer Turističnemu društvu Selnica ob Dravi.

Na sobotno popoldne, ko smo v Središču praznovali tudi praznik buč, smo obudili spomine na vesel kmečki dogodek, to je ročno setev pšenice. Čas smo zavrteli za nekaj desetletij nazaj, kar pa še vedno drži, pa je tisti stari pregovor, kar seješ, to žanješ!

Se vidimo naslednje leto na žetvi.