Domov » Sredica » Sredica številka 2 – junij 2017

Sredica številka 2 – junij 2017

Ekološka zavest (odgovornih) občanov

Poletje je tukaj. Visoke temperature kar vabijo k Dravi. Najpogumnejši so se kopali že pred mesecem dni. Takrat, ko se je občina preoblekla v mednarodno dirkališče in privabila radovedne obiskovalce od blizu in daleč. S svojimi vragolijami so poskrbeli, da je marsikdo zadrževal dah ob napetem spremljanju, ali bodo zvozili ovinke ali ne. Še pred dirkami motorjev so v Središču dirkali oz. dirjali tudi konji. V mesecu juniju so nam zapeli pevci, zaigrali gledališčniki, nogometaši pa so poskrbeli za svojevrsten spektakel ob visokem jubileju – 40 let, za kar jim iskreno čestitamo.
Družbeni zavesti smo nekako ugodili s pestrim dogajanjem. In tukaj se lahko takoj vprašamo, ali smo mesec, dva nazaj ugodili ekološki zavesti posameznika do okolja oz. če sploh razmišljamo in posledično delujemo v okviru te problematike.
Zavest  je sposobnost človeka, da se zaveda svojega obstajanja in svojih duševnih stanj in procesov. Gre za celoto idej in spoznanj o čem. Tokrat se bom obregnila ob »srjansko« ekološko, torej okoljsko zavest. Prav je, da se vprašamo, ali imamo odgovoren odnos do okolja, v katerem živimo. Ali se zavedamo pomembnosti ohranjanja okolja, tako za živali, rastline, kot tudi za ljudi? Ali rušimo s svojimi dejanji naravno ravnovesje? Ali v zadostni meri spoštujemo in negujemo naravo? Ali dojemamo probleme okolja in jih skušamo rešiti, omiliti? Recikliramo? Pobiramo papirčke, ki jih srečamo na poti, ali se jim izogibamo vse do čistilne akcije, ki je vsako leto slabše obiskana, in si raje mislimo sami pri sebi, da sami ne delamo škode, da nismo odgovorni za nesnago, odvrženo v naravo, ter da to ni naše delo, da bi pobirali smeti… Narobe. Odgovorno stališče posameznika do njegovega življenjskega okolja se kaže tudi v odnosu do smeti. Gre za družbeno odgovornost – obveznost človeštva, da uresničuje skupne in čiste cilje družbe. Zato dragi soobčani, skrbite za naravo in narava vam bo povrnila dobroto in spoštovanje.

Pa prijetno poletje, polno radoživih vragolij vam želim.

Helena Srnec, odgovorna urednica