Domov » Sredica » Sredica številka 4 – december 2014

Sredica številka 4 – december 2014

Zima naj bo čas praznovanj, obdarovanj, družinskih večerov in zimskih radosti

Kam le čas beži, le kam se mu mudi… je znan refren pesmi, ki ob pogledu na zasneženo pokrajino dobi še dodaten, zame osebno, mehek prizvok. Verjetno bi se marsikdo strinjal z mano, da čas teče prehitro. Beži mimo nas. Ne utegnemo mu slediti … Zato vas pozivam, da se v prihajajočih praznikih ustavite, zadihate, pogledate v nebo in obiščete ljube vam osebe. Premalokrat si vzamemo čas za bližnje.
Vsepovsod diši po klinčkih, cimetu, potici, kuhanem vinu in čaju. Mame in babice skrbno pečejo pecivo in razvajajo najdražje. December je resnično čaroben čas, ki nas kliče k zastavljanju novih ciljev. Na nek način pa se sooča tudi s preteklim letom: ali smo se držali lanskoletnih obljub, smo dosegli želene cilje, smo živeli v skladu s svojimi prepričanji in vrednotami…
Že krepko korakamo skozi december. Na začetku meseca smo pridno loščili čevlje ob zvenu oddaljene verige, ki je odmevala po Središču, in se naslednje jutro veselili obiska Miklavža in parkeljnov, orehov, krhljev in drugih dobrot. Nekatere je preventivno čakala šiba, kot smernica za boljšo iztočnico v novo leto.
Zdaj je pred nami božični večer, ko bomo v krogu družine okrasili smrečico, postavili jaslice in si pripovedovali zgodbe ter obujali spomine.
Na božični večer se bomo nekateri odpravili k polnočki in se sprehodili skozi praznično okrašen kraj. Spet drugi boste opazovali skozi okno na tisoče in tisoče lučk, ki bodo bleščale in osvetljevale temno noč.
Vsi ti prazniki nas naj povezujejo, nas opominjajo na skromnost, na pomoč sočloveku, opominjajo pa nas tudi na ljubezen, silo, ki je edina zmožna delovati v dobro človeštva.
Mesec december nas kliče po druženju. Kliče po novih zmagah in k izpolnjevanju skritih želja. Vse dobro v novem letu Vam želi uredniški odbor Sredice!