Domov » Sredica » Sredica 3 – september 2019

Sredica 3 – september 2019

Spoštujmo našo kulturno dediščino

Drage bralke in bralci …Po poletnem oddihu se vračamo s predzadnjo letošnjo številko, ki izhaja v teh jesenskih dneh. V tem času ste lepe dneve zagotovo izkoristili za trgatve, opravila na prostem ter tudi druženja. Če ne veste, kam bi se odpravili, poglejte v naš koledar, kjer so zbrane vse prireditve v prihodnjih tednih. Osrednjo pozornost tokrat namenjamo častitljivi 500. obletnici posvetitve naše župnijske cerkve na Grabah ter obeležujemo njeno poltisočletno zgodovino, ki sega nazaj vse do poznogotskega obdobja, praktično tudi v čas reformacije,in je preživela precej težkih časov. Naša župnijska cerkev je pomembna kulturna dediščina, ki jo je potrebno ohranjati tudi za prihodnje rodove, saj ima cerkev izjemen pomen za našo občino s svojimi zgodovinskimi vrednotami kakor tudi za našo kulturno identiteto. Žal o nekaterih naših zgodovinskih objektih lahko beremo zgolj še v kronikah, o njih pa pričajo ohranjena domača poimenovanja, kot sta Gradišče, kjer je nekoč stal grad do prve polovice 16. stoletja, in Cirkevca, kjer je stala prvotna središka cerkev sv. Jerneja z naselbino. Ne smemo pa pozabiti tudi na našo bogato nesnovno dediščino, ki jo v veliki meri ohranjate in negujete naša društva, ki skrbite za to, da razna stara kmečka opravila, družabni dogodki ter edinstven dialektne tonejo v pozabo. Enako tudi spomin na občane, ki jih več ni med nami, vendar pa so s svojim prostovoljnim delovanjem pustili pečat v našem kraju. Pozornost članov uredniškega odbora pa ste pritegnili tudi občani, ki izstopate s kakšnimi zanimivimi poklici in udejstvovanjem, kar z veseljem predstavimo.

Bodite pozorni tudi na obvestila iz Občinske uprave Občine Središče ob Dravi na področju sprememb prostorskega akta. V času nastajanja te številke se pospešeno modernizirajo tudi štirje cestni odseki, o čemer bomo poročali v decembrski številki.

Čeprav nismo veliki, se dogaja veliko zanimivega, o čemer pišemo v vsaki Sredici. Želimo vam tudi prijetno martinovanje ter veliko lepega v tem času. Znova se srečamo tik pred božično-novoletnimi prazniki.

Uredniški odbor